The Capital of Caducity

future worlds

In deze groepsexpositie zullen de kunstenaars vragen stellen over de era ná de grote verschuiving. Zij filosoferen over nieuwe realiteiten en reflecteren op de dystopische tijd. Wat komt er na de onherroepelijke vergankelijkheid en hoe transformeren wij?

Een vervreemdende tentoonstelling, de werken suggesteren een realiteit die raadselachtig bekend aanvoelt, waarin rituelen en symbolen nieuwe betekenissen dragen en de hedendaagse technologie de status quo van weleer herziet. 

De kunstenaars van ‘The Capital of Caducity’ zijn Ronald Boom die nog studeert aan de Rietveld Academie in Amsterdam, Iris Donker, Luk Sponselee medeoprichter van het comité van ongevraagde zaken (CoUB), Quinda Verheul en Elvis Wesley wiens naam is opgedragen en vernoemd naar de onterecht vergeten kunstenaar met dezelfde naam.

Tijdens de tentoonstelling zullen bestaande en nieuwe werken getoond worden. Zo kan je onder andere twee nieuwe werken van Quinda Verheul verwachten. Als metaforisch element in haar werk gebruikt ze spiegels. Volgens Quinda dwingen deze spiegels je na te denken over jezelf. De mogelijkheid ontstaat om daadwerkelijk binnen de installatie te transformeren. Jij als bezoeker, als deelnemer en ook zijzelf als maker.

Ook Iris Donker zal tijdens ‘The Capital of Caducity’ nieuw werk tonen. Haar installaties reflecteren en confronteren de kijker met onze collectieve consensus over de realiteit. Pas wanneer je jezelf verdiept in de wetenschap over realiteit, kom je erachter hoe vaag onze definitie van wat echt is en wat niet eigenlijk is. Iris zegt: "In mijn werk wil ik een omgeving creëren die niet bestaat volgens de regels van de werkelijkheid en waarin het publiek wordt uitgedaagd om een deel van het landschap te worden. Dit roept een verscheidenheid aan confrontaties op die ongemak, verwondering en verwarring produceren."

Het Albert van Abbehuis, gebouwd in 1919 is het voormalig woonhuis van sigarenfabrikant A.J.A. van Abbe, die de Villa aan de gemeente Eindhoven schonk onder voorwaarde dat deze er een culturele functie aan zou geven. Nu, 100 jaar later is het Albert van Abbehuis een tentoonstellingsruimte en cultureel platform aangedreven door MAD emergent art center. Albert van Abbehuis verbindt de maatschappij met de wereld van kunst, wetenschap, design en technologie.
“An intuitive protest against daily life and against the rhythm and the rules of our existence.”

- Iris Donker


Met Ronald Boom, Iris Donker, Luk Sponselee, Quinda Verheul en Elvis Wesley


7 Juni – 14 Juli

Albert van Abbehuis 
 
 
 
E-mailen